It is currently Sun Aug 01, 2021 11:49 pm

All times are UTC - 8 hours [ DST ]


Forum rules


Please, keep discussions on topic and in the right forum. The start menu topics go into the Classic Start Menu forum, etc. This makes it easier for people to locate topics they are looking for.
If you get a satisfactory response to your question, please mark the topic as "solved". Click the green √ button in the bottom-right of the post.



Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun Jan 26, 2014 11:11 am 
Offline

Joined: Wed Feb 06, 2013 11:50 am
Posts: 11
First, I have to say that I LOVE CLASSIC SHELL!!!!!!! I simply detest the Win 8 modern start screen and Classic Start turn this horrible Win 8 OS into a really good operating system. If MS was smart, they would buy your company and make Classic Start part of the OS.

Now for my petty little problem.

After upgrading to Win 8.1 and doing a repair install of Classic Shell, any shortcut that I place in the Classic Start "Startup" folder doesn't start after Windows boots.

Have I missed an upgrade step?


Last edited by dsscottage on Sun Jan 26, 2014 2:52 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Jan 26, 2014 11:19 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Wed Jan 02, 2013 11:38 pm
Posts: 5333
Download the Classic Shell Utility from here: http://www.classicshell.net/downloads/
Use it to create a log file and send it to me.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Jan 26, 2014 1:34 pm 
Offline

Joined: Wed Feb 06, 2013 11:50 am
Posts: 11
Here's the log file


Attachments:
Classic_log.txt [125.1 KiB]
Downloaded 509 times


Last edited by dsscottage on Sun Jan 26, 2014 2:53 pm, edited 1 time in total.
Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Jan 26, 2014 1:44 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Wed Jan 02, 2013 11:38 pm
Posts: 5333
I see one shortcut in the Startup folder called "RealTemp". Few things you can check:
Wait for 10-15 seconds and check in the Task Manager if you see a process for RealTemp.exe. On Windows 8 and 8.1 programs in the Startup folder don't run immediately but with some delay.
Does the target exe "D:\Programs\RealTemp_370\RealTemp.exe" exist?
Does running the shortcut manually actually work?
Look in the event viewer for some failure notices about RealTemp.exe.

BTW, none of this has anything to do with Classic Shell. The feature to automatically run programs from the Startup folder is part of Windows.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Jan 26, 2014 3:01 pm 
Offline

Joined: Wed Feb 06, 2013 11:50 am
Posts: 11
Wait for 10-15 seconds and check in the Task Manager if you see a process for RealTemp.exe. On Windows 8 and 8.1 programs in the Startup folder don't run immediately but with some delay.

No. RealTemp does not appear in the Task Manager after startup


Does the target exe "D:\Programs\RealTemp_370\RealTemp.exe" exist?

Yes


Does running the shortcut manually actually work?

Yes


Look in the event viewer for some failure notices about RealTemp.exe.

Nothing that relates to RealTemp


It's interesting. It used to work before the Win 8.1 upgrade and the Classic shell repair installation.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Jan 26, 2014 3:06 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Wed Jan 02, 2013 11:38 pm
Posts: 5333
Some people have reported in the past that some startup programs fail to show their icons in the tray if Classic Shell is installed. See if temporarily disabling Classic Shell fixes this. Uncheck "Start automatically for this user" from the General Behavior tab.

Another thing to check is if the exe or the shortcut are set to run as admin. Startup programs can't run as admin because they are not supposed to ask for credentials.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Jan 26, 2014 3:40 pm 
Offline

Joined: Wed Feb 06, 2013 11:50 am
Posts: 11
After Googling for a while, I found a thread in the "WindowsEightFourm" that speaks to this issue.

As Ivo suggested, this seems to be a Windows problem. That thread suggested adding the program to the Task Scheduler. That seems to work although it is a little convoluted.

Since it used to work in Windows 8 and now it doesn't work in Win 8.1, I suspect a Microsoft screw up.

Edit....
After closely watching the boot process, the task bar icon for my start up program (RealTemp) appears very briefly (less than a second), then disappears. It looks like it is loading but something is causing it to unload.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC - 8 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 68 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group, Almsamim WYSIWYG Classic Shell © 2010-2016, Ivo Beltchev.
All right reserved.